Warsztaty w ramach międzynarodowego projektu FOODPATH

W dniach 24 oraz 27 marca br. w Centrum Symulacji Medycznej w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach odbyły się warsztaty w ramach międzynarodowego projektu pn. „Systemy Żywnościowe i ścieżki polityczne na rzecz równego żywienia ludności w Europie” (akronim FOODPATH) finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR).

Przedstawiciele Szpitala Miejskiego w Zabrzu: Dietetyk Kliniczny dr n. med. i n. o zdr. Nicola Dąbrowska-Szeja, Pielęgniarka Oddziałowa Oddziału Chorób Wewnętrznych mgr Magdalena Łopuszańska-Wykrota oraz Pielęgniarka Środowiskowa Lilianna Czaplak pełnili w projekcie rolę ekspertów. Warsztaty miały na celu identyfikację oraz zrozumienie społecznych, handlowych i politycznych uwarunkowań i mechanizmów nierówności związanych z żywnością oraz dostarczenie rozwiązań, posiadających potencjał poprawy zachowań żywieniowych i ograniczenia nierówności związanych z żywieniem wśród osób wykluczonych społecznie.

Spotkanie zgromadziło również przedstawicieli Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie (MOPR), Caritas Polska, różnych fundacji oraz lokalnej społeczności z zabrzańskiej dzielnicy Biskupice.