Z okazji dzisiejszego Tłustego czwartku, chcieliśmy przybliżyć jak te parę pączków wpływa na nasze zdrowie 😃
Tłusty czwartek, 🧇🍩 według staropolskiej tradycji, należało świętować chociaż jednym pączkiem (pampuchem), który miał zapewnić pomyślność na resztę roku. Stąd też Polacy w tym dniu spożywają statystycznie średnio 2,5 pączka na osobę, tak dla pewności. 😉
Nie da się ukryć, że jest to prawdziwa „bomba kaloryczna”, do tego obfitująca w kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukier. Jednocześnie, jeśli na co dzień odżywiamy się racjonalnie, to zjedzenie 1️⃣ – 2️⃣ pączków w tym dniu nie powinno zaburzyć prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kluczem jest codzienny tryb życia, a w takich dniach również umiar i pewnego rodzaju świadome delektowanie się danym produktem, przede wszystkim bez jakiegokolwiek poczucia winy. A jeśli w tym dniu, dla własnego zdrowia, chcemy coś zmienić, to możemy pójść na dodatkowy spacer 🚶 czy z pączkiem zjeść produkt o wysokiej zawartości białka – wpłynie to korzystnie na nasze poczucie sytości oraz stężenie glukozy we krwi.
Inaczej kwestia tłustego czwartku może jednak wyglądać u osób z różnorodnymi schorzeniami, szczególnie metabolicznymi czy przewodu pokarmowego. W tym przypadku do wyboru są najczęściej trzy drogi – brak spożycia, modyfikacja danego produktu spożywczego (np. pod względem użytych składników czy sposobu przyrządzenia) lub wybór „zdrowszego” zamiennika. Każda z tych dróg może być dobra, ale również tutaj niezbędny jest zdrowy rozsądek, umiar i świadome podejmowanie decyzji. 😃