Dietetyk
Telefon
-
Sekcja Żywienia:
32 277 61 00 wew 472
dr n. med. i n. o zdr. Nicola Dąbrowska-Szeja
Dietetyk kliniczny
Racjonalne żywienie, obok aktywności fizycznej, stanowi jeden z najistotniejszych czynników wpływających na zachowanie zdrowia. Odpowiednie ilości energii, makro- i mikroskładników, pochodzących z pożywienia, istotnie wspierają przebieg leczenia. Wpływają one na wzmocnienie procesów regeneracji, poprawiają odbudowę tkanek, wzmacniają organizm do walki z chorobą oraz zapewniają poprawę samopoczucia chorego.
Szczególnie istotną rolę prawidłowe odżywianie odgrywa u kobiet ciężarnych. Ma wpływ nie tylko na zdrowie matki i prawidłowy przebieg ciąży, ale również rozwój dziecka – może zapobiegać pojawieniu
się komplikacji oraz oddziałuje na jego późniejszy stan zdrowia.
W naszej placówce posiłki dla pacjentów hospitalizowanych przygotowywane i dostarczane są przez firmę cateringową, natomiast nadzór nad ich jakością sprawują dietetycy. Jadłospisy są modyfikowane zgodnie z wytycznymi konkretnych rodzajów diet szpitalnych.
W trosce o prawidłowe żywienie pacjentów jadłospis szpitalny zawiera urozmaicone posiłki bogate w pełnoziarniste produkty zbożowe, źródła pełnowartościowego białka oraz świeże warzywa i owoce.
Ponadto dla pacjentek Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka wprowadzono Karty Menu, dzięki którym każdego dnia mogą wybierać spośród dwóch zestawów posiłków, zapewniających różnorodność składników odżywczych.
Dietetycy, zgodnie z otrzymanymi zleceniami lekarskimi, prowadzą porady żywieniowe u pacjentów hospitalizowanych w Oddziałach placówki. Najczęściej dotyczą one osób:
- z zaburzeniami tolerancji glukozy, np. cukrzycą typu 2, insulinoopornością, cukrzycą ciężarnych/w ciąży;
- po zabiegach chirurgicznych, w tym z zakresu ginekologii onkologicznej;
- ze schorzeniami przewodu pokarmowego, np. chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą uchyłkową jelit, chorobą Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przewlekłym zapaleniem trzustki, stłuszczeniem wątroby, cholestazą ciężarnych;
- z chorobami układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, po zawałach mięśnia sercowego;
- z zaburzeniami endokrynologicznymi, np. niedoczynnością nadczynnością tarczycy, hiperandrogenizmem, zespołem policystycznych jajników (PCOS).
W skład zespołu dietetyków wchodzą:
- dr n. med. i n. o zdr. Nicola Dąbrowska-Szeja
- mgr Agnieszka Rogóż
- mgr Mateusz Rutecki