Dietetyk kliniczny
dr n. o zdr. Nicola Szeja
Racjonalne żywienie, obok aktywności fizycznej, stanowi jeden z najistotniejszych czynników wpływających na zachowanie zdrowia.
W Szpitalu Miejskim w Zabrzu posiłki dla pacjentów hospitalizowanych przygotowywane i dostarczane są przez firmę cateringową, natomiast nadzór nad ich jakością sprawuje Dietetyk Szpitala.
W trosce o prawidłowe żywienie pacjentów jadłospis szpitalny zawiera 4 urozmaicone posiłki bogate w pełnoziarniste produkty zbożowe, źródła pełnowartościowego białka oraz świeże warzywa i owoce. Ponadto dla pacjentek Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka wprowadzono Karty Menu, dzięki którym każdego dnia mogą wybierać spośród dwóch zestawów posiłków, zapewniających różnorodność składników odżywczych.
Na terenie Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka prowadzony jest także autorski program „Jedz na zdrowie nie za dwoje”, skupiający się na nauczaniu prawidłowych nawyków żywieniowych w ciąży. Pacjentki hospitalizowane w Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka mają możliwość skorzystania z bezpłatnej konsultacji dietetycznej.
KONTAKT Z DIETETYKIEM
Sekcja Żywienia: 32 277 61 00 wew 472
nszeja@szpitalzabrze.pl